Испечати

Посна торта со алва и ореви

Посна торта со алва и ореви

Состојки

  • За кората
  • 2 чаши брашно (200 мл)
  • 1 чаша шеќер
  • 4 лажици мармалад од црни сливи
  • 10 лажици мелени ореви
  • 1.5 дл вода
  • 1 прашак за пециво
  • Чоколаден премаз
  • 200 гр чоколадо
  • 70 гр маргарин
  • Фил
  • 200 мл вода
  • 200 гр таан алва
  • 100 гр шеќер
  • 300 гр мелени ореви
  • 200 гр маргарин

Подготовка

Состојките за тестото ставете ги во вангла и измешајте ги.
Земете помала тепсија, ставете на дното хартија, а одоколу премачкајте ја со маргарин.
Турете ја смесата и печете на 200 степени, (проверете со чепкалка, а ако има потреба во текот на печењето покријте со фолија да не загори одозгора)
Тестото пресечете го на два дела.
Претходно, за филот, ставете ја на оган водата, шеќерот и алвата, се додека не се растопи алвата и убаво да се спои.
Во врелата смеса ставете ги оревите и оставете ја смесата да се излади. Кога ќе биде ладна изматете ја со маргаринот.
За премазот, стопете го чоколадото заедно со маргаринот.
Ставете го едниот дел од тортата на тацна, премачкајте го со половината од чоколадото, малку да се стегни па ставете половина од филот.
Одозгора другиот дел од тортата, чоколадо па фил.
Нема потреба да ја премачкувате, убава е и вака. Ставете ја во фрижидер, а пред служење извадете ја барем час-два.
Уживајте со шоља убаво кафе. На здравје!