Испечати

Рижото со доматна салса и козјо сирење

Рижото со доматна салса и козјо сирење

Состојки

  • 2 раце ориз
  • 6 лажици погуста доматна салса
  • 1 мала главица кромид
  • 4 лажици зреено рендано козјо сирење
  • малку маслиново масло

Подготовка

Подготовка:

1. Во тава на оган ставете малку маслиново масо и додајте го сецканиот кромид. Пропржете. Додајте го оризот и продолжете со пропржување и на оризот. Налејте во тавата 3 црпалки топла вода и оставете да се готви на среден оган.
2. Откако водата скоро е испарена додавајте постепено по потреба вода додека оризот се свари. При крај додека водата е речиси испарена, додајте ја доматната салса и сирењето. Промешајте и оставете уште 1 минута на тивок оган. Сервирајте топло.

Забелешка
Бидејќи сирењето е солено јас не додадов сол. По желба може да си додадете.