Испечати

Домашна пита со свински врат

Домашна пита со свински врат

Состојки

  • тесто
  • 20гр свеж кавасец
  • 1/2 лажиче шеќер
  • 1 лажиче рамно, сол
  • 3 лажици масло
  • 2 лажици млеко
  • 170мл топла вода
  • , 350-380 гр брашно,( 200 гр бело брашно, а остатаокот кај мене беше спелтино интегрално брашно)
  • 400гр ситно сецкано месо од свински врат
  • 1 лажиче сол
  • 4 јајца
  • 1/4 лажиче сол

Подготовка

Прво измиеното свинско месо го сецкаме на мали коцкички.
Го посолуваме и мешаме со рацете, едноставно го масираме месото.
Го завиткуваме во најлонска фолија и оставаме во фрижидер да одстои барем 5 часа.
Сега во вангличка ја ставаме топлата вода, квасецот, шеќерот и лажиче брашно.
Промешуваме и оставаме да се активира.
Потоа додаваме сол, млеко, масло.
Постепено додаваме брашно, месиме се додека не добиеме меко, по малку и лепливо тесто.
Го ставме во вангличка, капнуваме врз него 2-3 капки масло и го покриваме со прозирна фолија.
После еден час го размесуваме, го враќаме во вангличката до употреба.
Со раце го растегнуваме тестото и го ставаме во округла тава.Краевите благо ги подигнуваме.
Врз него го редиме насоленото месо.
Печиме на 220-230 с околу 20 минути, односно скоро питата да биде пред крај.
Во сад нежно ги разматуваме јајцата со солта.
Ги прелеваме врз питата и враќаме во релна уште 4-5 минути.
Послужуваме топла со чаша црвено вино.

Во Неготино најчесто пити спремаме во фурна на дрва, кои се долги по 1,30 цм.
Но кога е за двајца, кога не е собрано цело семејство ова е одлична подготовка на домашна пита со свинско месо.