Лисната полнета риба
Состојки
- 500 гр лиснато тесто
- 1 мала туна конзерва (во парчиња)
- 1 помала главица кромид
- 5-6 свежи шампињони
- 7-8 маслинки
- малку суви домати
- свеж босилек по вкус
- сол и бибер
Подготовка
Подготовка
1. Лиснатото тесто расучете го со должина и ширина колку тавата во која ќе печете. На средината со врвот од ножот обележете форма од риба, но не го сечете тестото.
2. Над нацртаната риба ставете го филот. Страните исечете ги на ленти и почнувајќи од главата почнете да ги плетете, од лево па од десно преклопувајќи ги. Опашката малку засете ја по должината (се гледа на сликите).
3. За филот, прво на малку масло испржете ги исечканите печурки. Извадете ги и во истото масло потпржете го исечканиот кромид. Маслинките исечкајте ги и сите состојки измешајте ги.
4. Пред печење, рибата премачкајте ја со мешавина од малку вода и куркума.
5. Печете во загреана рерна на 200 степени се додека убаво не зарумени.