Испечати

Парен грчки колач со гриз

Парен грчки колач со гриз

Состојки

  • За кекс
  • 2 јајца
  • 1 ванила
  • 1 шоља шеќер
  • 3 мали кафени финџалчиња масло
  • 1 шоља топло млеко
  • 1 шоља гриз
  • 1 и 1/2 шоља брашно
  • 1 пециво
  • по вкус цимет, не многу
  • 1/2 шоља сецкани оревчиња
  • 50 гр. рендано чоколадо за готвење
  • малку рендана кора од лимон
  • За шербет
  • 2 шољи вода
  • 2 шољи шеќер
  • малку лимонов сок
  • 2-3 каранфилчиња или во прав, по вкус
  • *Шољата е од 250 мл.
  • *Финџалот од 70 мл.

Подготовка

Вкусен.....
Се матат јацата со шеќерот и ванилата.
Се додава маслото, па млекото, гризот, брашното со пецивото и на крај циметот, кората од лимонот, оревчињата и чоколадото.
Се излева во набрашнет и побрашнет калап со пречник од 30 цм..
Се печи во загреана рерна околу 30 мин. на 180 степени, или до сува чепкалка.
Се остава да се излади.

Се вари шербетот.
Не треба да вари долго, доволно е 5 мин. откако ќе зоврие на умерен оган.Штом зоврие се додава лимоновиот сок и каранфилчето.Ако каранфилчињата се цели се вадат откако ќе го тргнеме од оган шербетот.Се остава малку да здивни и го прелеваме изладениот и исечениот колач со топлиот шербет.
Се остава најмалку 2 часа, убаво да впие и излади, па се послужува.

На здрваје!