Леден колач со праски
Состојки
- Пандишпан
- 6 јајца
- 6 лажици шеќер
- 6 лажици брашно
- 3 лажици масло
- 1 пакетче прашок за пециво
- Прелив
- 200 мл од водата каде се вари овошјето со шеќерот
- Фил
- 1 кг лупени и сечени на четвртини праски
- 3 пудинзи од ванила
- 10 лажици шеќер
- 1.2 литри вода
- За одозгора
- 2 шлага изматени според упатството
Подготовка
Лесен, в уста се топи, освежувачки, прекрасен со еден збор. Брзо се прави особено кога ќе му го земете редот, нема ни да ви треба рецепт, до толку е едноставен.
Подготовка:
1. Направете го пандишпанот по стандарден начин, изматете ги јајцата со шеќерот, и потоа додадете го маслото. Изматете убаво, па на крај додадете го просеаното брашно со пецивото. Измешајте со дрвена лажица и ставете ја смесата во Делимано 20 на 30 цм правоаголна тава. Печете 15тина минути на 180 степени.
2. Во меѓувреме ставете го овошјето заедно со 1 литар вода и шеќерот да варат само колку да омекни овошјето и водата да добие малку арома на праска. Од оваа течност земете 200 мл откако ќе се свари овошјето и потурете го печениот пандишпан со течноста. Праските наредете ги врз пандишпанот.
3. Во преостанатите 200 мл ладна вода, растворете ги пудинзите и ставете ги во водата од праските и припремете го пудингот. Ставете го пудингот дур е жежок врз праските и пандишпанот. Оставете да се излади убаво. На крај припремете 2 или 3 шлага и нанесете ги врз колачот. Оставете во фрижидер да се излади убаво па потоа послужете.
На здравје
Напомена-наместо праски, може да користите кајсии, јаболка, вишни...