Испечати

Албанско трилече (оригинален рецепт)

Албанско трилече (оригинален рецепт)

Состојки

  • За бисквитот
  • 10 јајца
  • 375 гр шеќер
  • 2 ванили
  • 375 гр брашно
  • 1 пакетче печиво
  • Млечен прелив
  • 1200 мл млеко 3.2%
  • 1000 мл слатка павлака
  • 320 мл кодензирано млеко
  • Глазура
  • 900 гр кармел декор гел

Подготовка

Подолго време работев во албанско училиште, па рецептов го добив од мајката на еден мој ученик...

Подготовка на млечниот прелив
Сите три млека, на собна температура отстојани, се соединуваат во еден подлабок сад и со овој прелив се полева бисквитот

Подготовка на бисквитот
1. Белките и половина од шеќерот се матат пенасто со миксер.
2. Жолчките, ванилата и останатата половина од шеќерот се матат со миксер.
3. Двете смеси се соединуваат со дрвена лажица за да не се изгуби сунѓерноста на смесата.
4. Сувите состојки (брашното и печивото) се соединуваат и се додаваат во смесата од јајца, мешајќи со дрвена лажица.
5. Во плех со димензии 30х40 обложен со хартија за печење се истура смесата и се става во загреана рерна на 200 степени. На таа температура се пече 10 минути, па се намалува рерната на 180 степени и на таа температура се пече уште 20 минути
5. Веднаш по печењето се отстранува хартијата од бисквитот и се остава бисквитот малку да се излади (да не биде врел)
6. Се трга од плехот бисквитот, се истура во истиот плех половина од млечната смеса, се враќа назад бисквитот и врз него се полева и останатиот дел од мелчната смеса.
7. Трилечето се сече на коцки (јас сечам 6х5=30коцки)
8. Веднаш се премачкува со карамелот и се повторува со ножот по веќе сечените линии
9. Се служи откако добро ќе се излади после 3-4 часа во фрижидер.