Динстано телешко
Состојки
- 0,5 кг телешко филе
- 1 главица кромид
- 1 пиперка
- 1 морков
- 1 компир
- 1 чешне лук
- 2 ловоров лист
- 200 мл црно вино
- 250 мл вода
- зачини - црн бибер, пимент, сув зачин
- 1 лажиче брашно
- 1 лажиче чаден црвен пипер
- грст ситно сечкан магдонос
Подготовка
Подготовка:
1. Исечете парчиња од месото со дебелина од 1-1,5 см и потоа исчукајте ги со чеканче. Ставете ги во тава со малку масло да се запржат убаво од двете страни.
2. Извадете ги и во мрснотијата додадете го сечкан кромидот, па пиперката, па компирот и морковот и откако ќе омекнат и лукот ситно исечкан да се пропржи уште минута-две.
3. Потоа налејте ги водата и виното, измешајте и додадете го месото. Крчкајте на ниска температура со покриен капак околу половина час, па додадете ги зачините и ако треба вода, поклопете и крчкајте уште најмалку половина час, односно додека месото сосема не биди меко на допир со вилушката.
4. На крај растворете ги брашното и пиперта во малку вода и додадете ги во тавата. Оставете да зоврие и потоа да довари на исклучена рингла.