Испечати

Овошна сладолед торта

Овошна сладолед торта

Состојки

  • основа
  • 30 гр јатки ( јас ставив ореви и бадеми )
  • 80 гр урми
  • 100 гр овесни снегулки
  • 2 лажици кокосово масло
  • 2 лажици кокосово млеко
  • Фил
  • 1 банана
  • 2 праски
  • 3 кајсии
  • 150 мл густо кокосово млеко
  • 1 лажица агаве сируп

Подготовка

Подготовка:

1. Основа- во длабок сад ги ставаме јатките и урмите, блендираме. Ги додаваме овесните снегулки, кокосовото млеко и масло, блендираме. Смесата ја ставаме во сад со димензии 20х20 претходно обложен со хартија за печење. Ја натапкуваме смесата.
2. Фил- во блендер ги ставаме бананата, праските и кајсиите исечени на парчиња. Ги додаваме кокосовото млеко и агаве сирупот. Блендираме додека не се добие хомогена смеса. Филот го ставаме врз основата. Тортата ја ставаме во замрзнувач да стои 4-5 часа. Пред послужување ја оставаме 10тина минути на собна температура.