Испечати

Летна манџа со мелено месо

Летна манџа со мелено месо

Состојки

  • 200гр мелено месо
  • 1-2 компири
  • 1 тиквички
  • 2чешниња лук
  • 1 кромид
  • 3 чушки
  • 100мл зејтин
  • 1лажица доматно пире
  • 1 модар патлиџан
  • 600гр лупени рендани домати
  • 700мл вода
  • 1/4 лажиче сол и црн бибер по вкус

Подготовка

Топло време, време за некоја лесна чорбичка. Еве еден предлог од мене,

Подготовка:

1. Во кацерола на оган се става маслото, па се додава пиперката, компирот, лукот и кромидот, кои ги исецкавме претходно. Оставаме да се пржи околу 5 минути, покриваме со капак. Потоа се додава меленото месо, и добро промешуваме да се запржи, Доставаме модар патлиџан и тиквичка пресечени на коцки,а потоа и една лажица доматно пире. Пржиме уште 5 минути,промешувајќи повремено.
2. После 5 минути, кога е омекнат зеленчукот, ги налеваме ренданите домати и водата. Зачинуваме со сол и црн бибер. Покриваме со капак и оставаме да се динста околу 1 час на тивко. Ако го варите во кукерот ставете на програма за манџи. Летната манџа е готова и превкусна за јадење.
Служете со некоја лесна салата.
Нека ви е на здравје