Испечати

Десерт во чаша со јаготки

Десерт во чаша со јаготки

Состојки

  • околу 4 орео наполитанки
  • Овошен дел
  • 250 гр јаготки
  • 2-3 лажици шеќер
  • 1 лажиче нишесте
  • Бел крем
  • 200 мл слатка павлака
  • 200 гр кисела павлака
  • 10 лажици кондензирано млеко
  • 1 ќесиче лимон шеќер

Подготовка

Подготовка

1. Ставете ги во мало тенџерче јаготките со шеќерот и гответе ги додека се стопи шеќерот и јаготките пуштат вода.

2. Испаситајте ги и вратете ги на рингла. Настрана разредете го нишестето со малку вода и додајте го во пасираните јаготки. Мешајте додека се згусти, па тргнете од ринглата.

3. Започнете со матењето на слатката павлака, па потоа додадете ја киселата павлака и откако ќе се соединат, кондензираното млеко и лимон шеќерот. Изматете да се соедини.

4. Зависно од големината на чашите, да речиме за средна големина спремете околу 5 чаши. Во секоја на дното издробете од орео наполитанките. Наредете половинки јаготка покрај ѕидот на чашата и наизменично полнете со белиот фил и црвениот фил.

5. Зависно колку е висока чашата, можи да ставите и во средината уште еден ред дробени наполитанки или само на крајот. Изладете во фрижидер и послужете.