Лајбици
Состојки
- 300 мл вода
- 300 мл јогурт
- 120 мл масло
- 40 гр свеж квасец
- 1 лажица шеќер
- 1,5 лажица сол
- 2 јајца
- 1 жолчка
- околу 1100 гр брашно
- За премачкување
- 1 белка
- по потреба сусам и маргарин
Подготовка
Подготовка
1. Ставете го квасецот во млаката вода со шеќерот и 1 лажица брашно да запени.
2. Потоа додадете го маслото и јогуртот кој треба да е на собна температура, па јајцата, мал дел од брашното и откако ќе измешате додадете ја и солта, па понатаму измесете глатко тесто со додавање на брашно. Покријте го измесеното тесто и оставете го да се дуплира.
3. Потоа поделете го на 20 топчиња кои ќе ги наредите во помал плех од шпоретот. Премачкајте ги одозгора со разматена белка и поросете сусам и семиња по желба.
4. Врз секое ставете по мало парченце маргарин. Печете ги на 200С додека поруменат.