Испечати

Лајбици

Лајбици

Состојки

  • 300 мл вода
  • 300 мл јогурт
  • 120 мл масло
  • 40 гр свеж квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 1,5 лажица сол
  • 2 јајца
  • 1 жолчка
  • околу 1100 гр брашно
  • За премачкување
  • 1 белка
  • по потреба сусам и маргарин

Подготовка

Подготовка

1. Ставете го квасецот во млаката вода со шеќерот и 1 лажица брашно да запени.

2. Потоа додадете го маслото и јогуртот кој треба да е на собна температура, па јајцата, мал дел од брашното и откако ќе измешате додадете ја и солта, па понатаму измесете глатко тесто со додавање на брашно. Покријте го измесеното тесто и оставете го да се дуплира.

3. Потоа поделете го на 20 топчиња кои ќе ги наредите во помал плех од шпоретот. Премачкајте ги одозгора со разматена белка и поросете сусам и семиња по желба.

4. Врз секое ставете по мало парченце маргарин. Печете ги на 200С додека поруменат.