Татлија посна
Состојки
- 300 мл масло
- 300 мл пиво
- 100 гр гриз
- 100 гр сусам
- 100 гр сечкани ореви
- 100 гр суво грозје
- 1 лажиче сода бикарбона
- 500 гр шеќер
- 400 мл вода
Подготовка
Најбрзиот, највкусниот и најлесниот посен десерт на сите времиња.
Подготовка:
1. Од сите состојки се зафаќа смеса, се замесува со брашно по потреба, се расплескува во округла тава бр 36 (многу излегува). Тавата не се подмачкува, заради маслото во неа, нема да се залепи. Се прошарува со прстите и се сече непечена.
2. Се пече најмалку еден час, за убаво да изврие. Се попарува со врел шербет откако сосема ќе се излади. Значи, сосема да е изладена пред попарување. Мирисот на потпечен сусам е неодолив.
Овој рецепт ми е од мојата вујна која многу си ја сакам. Го имав објавено одамна во загубените, но еве прилика пак правев татлија и одлучив да го споделам.