Испечати

Кифли

Кифли

Состојки

  • 1,5 кг. просеано бело брашно
  • 1 пресен квасец (претходно активиран)
  • 1,5 лажица сол
  • 3 лажици шеќер
  • 2 лажици вински оцет
  • 150 мл. масло
  • 100 гр. омекнат путер или маргарин
  • по потреба топло млеко
  • За премачкување
  • 2 јајца
  • по потреба сусам

Подготовка

Превкусни, меки како душа кифлички, во тестото немаат јајца, само за премачкување.Топла препорака.

ПодготовкаЧ

1.Од сите наведени состојки за тесто се замесува средно меко тесто, кое не е лепливо на раце.Омекнатиот путер или маргарин се додава со сите состојки и се замесува.Тестото убаво се меси и се остава на топло да дуплира волумен.

2. Откако ќе надојди се премесува уште еднаш и се остава уште еднаш да надојди.

3. После второто надојдување, тестото се дели на 4 дела. Секој дел го отвораме во тркалезна кора и сечиме триаголници, големина каква сакаме. Виткаме кифли.

4.Готовите кифли ги премачкуваме со разматено јајце, наросуваме со сусам и ги оставаме да надојдат некои 30 мин..

5.Ги печеме во загрена рерна на 200 околу 20 мин., или додека убаво поруменат.

На здравје!