Испечати

Тортиља бургери

Тортиља бургери

Состојки

  • Плескавица
  • 400 гр мелено месо
  • ½ главица кромид
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 јајце
  • 1 лажиче мешан сув ачин
  • ½ лажиче сол
  • ¼ лажиче црн бибер
  • карамелизиран кромид
  • 1 голема главица кромид
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1/2 лажиче сол
  • 1 лажица балсамико
  • 1 лажица мед
  • сос
  • 4-5 кисели краставички
  • 2 лажици кисела павлака
  • 1/2 лажиче лук во прав
  • 1/2 лажиче оригано
  • 1/2 лажица сенф
  • 1 лажица од течноста од киселите краставички
  • 4 тортиљи
  • 4 листа марула
  • 50 гр кашкавал

Подготовка

Подготовка:

1. Во тавче на оган го ставаме маслиното масло да се загрее, го пржиме кромидот 10 тина минути. Додаваме сол и балсамико, пржиме. При крајот го додаваме медот, пржиме уште неколку минути, па го тргаме од оган.

2. Сос- киселите краставички ги сецкаме на ситни коцки или може да ги изрендате. Ги ставаме во длабок сад со сите останати состојки и промешувате. Врз секоја тортиља во средина ставаме лист марула, врз него 1 лажица сос, па плескавицата, врз неа 1 лажица од карамелизираниот кромид и неколку парчиња кашкавал исечен на тенки листови. Краевите од тортиљата ги превиткуваме кон средината, како подарок.

3. Бургерот го потпекуваме во загреано тавче со малку маслиново масло од сите страни, додека да порумени.