Испечати

Пилешко џигерче во тава

Пилешко џигерче во тава

Состојки

  • 800 гр пилешки дропчиња
  • 400 гр шампињони
  • 1главица кромид
  • 1 домат
  • 100мл бело вино
  • 100гр брашно
  • 50гр путер
  • 2чешниња лук
  • 1/2лажица црвен пипер
  • 1лажиче хималајска сол и бибер
  • 100мл масло

Подготовка

Подготовка:

Веднаш да кажам дека јас користев маринирани печурки, а во оргиналот рецепт стои свежи.
1. Ако ставате свежи исецкајте и издинстајте ги добро. Истото и јас го направив само што моите веќе беа сецкани. Кога се готови ги вадиме со лажица и ги префрламе во друг сад.

2. Во истата тава на оган го запржуваме лукчето и кромитчето на путерот. Откако се готови им ги додаваме дропчињата кои претходно ги измивме и ги исушивме на кујнска хартија. Кога се исушени ги превалкуваме во брашно, па ги додаваме во тавата. Промешуваме да се запржи убаво.Зачинуваме и со црвениот пипер. И доматот го сецкаме на многу ситно или пак изрендајте го и додајте го во тавата. Откако се добро ќе се запржи вратете ги и печурките, па додајте им го белото вино. Покријте со капак и оставете да динста.
Кога е готово сервираме и служиме.
Нека ви е слатко.