Испечати

Папалини пита

Папалини пита

Состојки

  • 500гр папалини рипки
  • 1-2лажици брашно
  • 1лажичка црвен пипер
  • 1 лимон
  • 1лажичка сол и црн пипер
  • 100мл маслиново масло

Подготовка

Еден интересен предлог за подготовка на малите папалини. Изгледа како пита, па затоа ја нареков папалина пита. Да ја видиме подготовката.

Подготовка:
1. Помешајте ги црвениот пипер, солта, биберот и брашното заедно. Рипчињата измијте ги добро исушете ги на кујнска хартија, па извалкајте ги во смесата кај брашното. Во тавата каде ќе ги спремате ставете маслиново масло. Имате две опции на подготoвка. Eдната е да ги печете, а другата е да ги пржите во тавче. Резултатот е секако вкусен.
2. Наредете ги во форма на круг, со делот од кај главата кон средина. Редете едно до друго. Кога е готово, посипете малку сок од лимон и ставете да се печат. Печете 20 мин на 200 степени, па вадете полека со чинија.
3. Ако се одлучите да пржите, тогаш пржете 2 минути од секоја страна, така што прво процедете го маслото, пред ја превртите рибата на чинија. Декорирајте со магдонос и лимон.
Нека ви е слатко.