Испечати

Торта со мармалад од јагоди и кокос

Торта со мармалад од јагоди и кокос

Состојки

  • 260гр. брашно
  • 150гр. цврст јогурт од ванила
  • 120мл. масло
  • 100гр. шеќер
  • 3 јајца
  • 15гр. пециво
  • 1 ванила
  • по потреба мармалад од јагоди
  • по потреба кокос
  • прстофат сол

Подготовка

Подготовка

1. Во сад за матење ставете ги јајцата, шеќерот, ванилата и прстофат сол. Изматете ги убаво. Намалете го миксерот на најмала брзина и со постојано матење додавајте го, во млаз, маслото, а потоа и јогуртот. На крај додајте ги просеаното брашно и пецивото. Измешајте убаво со жица за матење.

2. Во праволаголен плех (премачкан со масло и набрашнет) истурете половина од изматената смеса. Одозгора нанесете мармалад и со вилушка распоредете го по целата површина. Посипете со кокос.
Нанесете ја и другата половина од смесата, пак мармалад распореден со вилушка и кокос.

3. Печете на 180 степени, 30 минути.

*Забелешка - Доколку не најдете цврст јогурт од ванила, може да го замените со обичен цврст јогурт.