Испечати

Кифлички со грахам брашно

Кифлички со грахам брашно

Состојки

  • 30гр свеж квасец
  • 1лажиче шеќер
  • 1лажиче сол
  • 100мл топло млеко
  • 100мл вода
  • 90мл масло
  • 1 јајце
  • Од 470 до 500 гр грахам брашно
  • 1 јајце за премачкување
  • 1 лажица растопен путер

Подготовка

Ова се многу меки и вкусни кифлички. Доколку сакате може да ги полните со фил од сирење и јајце.

Подготовка:

1. Во топлото млеко ставаме лажиче шеќер, лажиче брашно и квасец. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Потоа во вангличка се ставаат активирани квасец, сол, вода, масло и јајце. Промешуваме и постепено се додава брашно. Замесуваме мазно, средно тесто. Го покриваме и оставаме да се дуплира.
3. Потоа го делиме на 20 топчиња. Секое топче го расукуваме во мало кориче. Правиме засеци, па виткаме дијагонално и формираме венче. Вака подготвени ги ставаме во плех. Ги покриваме и оставаме на топло 30 минути.
4. Ги печеме во рерна околу 25 минути. Од кога се испечени ги премачкуваме со растопен путер.
Оставаме да отстојат 5 минути во плехот, па ги вадиме на кујнска решетка да се изладат.