Вишнов куглоф
Состојки
- 4 јајца
- 150 г шеќер
- 70 г растопен путер
- 150 мл густ јогурт
- 12-14 лажици брашно
- 2 лажички ванилин екстракт
- 1 пециво
- 400 г вишни измешани со малку шеќер во прав и 1-2 лажици гриз
- шеќер во прав за одозгора
Подготовка
Едноставен куглоф рецепт, моја омилена комбинација со вишни, ванила и шеќер во прав. Го направив и подарив за Велигден, така што не ми е сликан многу. Но прекрасен е, сочен, се топи в уста.
Подготовка:
1. Изматете ги јајцата со шеќерот и постепено додадете ги путерот, јогуртот, ванилата. Потоа додавајте една по една лажица брашно и мешајте со дрвена лажица. Кога ќе стигнете до 12тата ќе процените дали има потреба од уште малку брашно. Додадете го и пецивото и измешајте.
2. Вишните измешајте ги со малку шеќер во прав и 1-2 лажици гриз. Потоа во намастен куглоф, наредете неколку вишни, па ставете од филот. Ставете некоја вишна, па пак од филот и така до крај.
Ставете да се печи околу половина час на 180 степени. Откако ќе се излади, извадете го од калапот и наросете шеќер во прав.
На здравје.