Козињак (Козунак)
Состојки
- Тесто
- 1 коцка свеж квасец
- 200 гр шеќер
- 150 мл млако млеко
- 50 мл кисела павлака
- 1 лажица масло
- 1 рендана кора од портокал
- 1 лажица ванила
- 1 лажиче махлеб
- 3 јајца
- прстофат сол
- 3 јајца
- 100 гр маргарин (кравја маст или путер)
- 600 гр брашно тип 0
- Уште
- околу 200 гр локум од ружа
- 1 жолчка + 1 лажица млеко
- неколку лажици шеќер + чаша вода
Подготовка
Рецептот нуди прецизни инструкции кои особено би биле важни за оние кои се почетници во правењето совршен козињак на конци. За совршен козињак на конци во основа потребно е - јајца, шеќер, млеко, маснотија и мала доза финтици.
Подготовка
1. Ставете го млекото со издробениот квасец во еден помал сад. Додадете 1 лажица шеќер и 4 лажици од брашното. Измешајте убаво и покријте го да се активира, да испени.
2. За тоа време изматете ги јајцата со шеќерот со миксерот до побелување. , Додадете ја кората од портокал, махлепот, ванилата, солта, маслото и киселото млеко и измиксирајте. Доколку решите да ставате суво грозје во козињакот, додадете и 1 лажица рум во кое тоа сте го ставиле да кисни. Измешајте со лажица.
3. Брашното иссејте го и ставете го во длабок сад за месење. Доколку решите да користите регуларно брашно (тип400), тогаш пожелно е да го пресеете три пати. Исто така, во текот на месењето со тоа брашно ќе ви треба да додавате посип од 100-200 гр. Со ова кое јас го користев, воопшто немаше потреба од додавање.
4. Во садот со брашното додадете го активирниот квасец и смесата со јајцата. Започнете прво да мешате со дрвена лажица и постоа замесете тесто (тука е делот со додавењето на типовите брашно).
Тестото ќе е малку лепливо, па ако имате миксер кој можи да ја заврши оваа работа место вас, правењето козињак ќе е само лесна приказна засекогаш.
5. Измесеното тесто премачкајте го со масло и оставете го 10 минути да се активира глутенот.
Потоа започнува месење на тестото со постепено додавање на стопениот маргарин (путер или кравја маст). Додавајте по околу 2 лажици и месете при секое додавање додека убаво се впие мрснотијата. На крај тестото треба убаво да се измеси, колку подолго е месено, толку подобар ќе е козињакот.
Покријте го и оставете го да се дуплира околу 2 часа зависно од топлината во просторот.
6. Стасаното тесто благо размесете го колку да го обликувате и поделете го на 6 топчиња.
Секое топче исучете го во валјак, наполнете го со сечкан локум (или суво грозје ако сакате), затоврете го, извалјајте го и потоа секој валјак засучете го како крпа за цедење, извртете го во контра правец од двете страни. Тоа додатно ќе му дај изглед на конци покрај месењето и сеењето на брашното.
Од валјаците исплетете плетенки и ставете ги во намрсен калап или обложен со пек-хартија. Покријте ги и оставете ги да се удвојат.
7. Потоа премачкајте ги со жолчката измешана со млеко, и посипете ги со шеќер така што прво прстите ќе ги макните во чаша со вода па потоа земате прстофат шеќер и наросувате врз козињаците. На овој начин се добива ефект на шеќер во гранули кој кај нас за жал го нема во продажба, а е совршен за ваквите пецива.
Оној кој има нормална рерна во печење препорака е да се печи на најниското ниво на 180С точно за 40 минути.
Среќни празници!