Испечати

Солена векна

Солена векна

Состојки

  • 500 гр. просеано бело брашно
  • 1 пресен квасец
  • 1 лажиче сол
  • 2-3 лажичиња шеќер
  • 75 мл. масло
  • 1 белка
  • по потреба топло млеко, околу 150-190 мл.
  • 125 гр. маргарин за премачкување
  • За фил
  • 250 гр. свеж спанаќ
  • 250 гр. солена изварка
  • 1 јајце
  • За одозгора
  • 1 жолчка
  • по потреба сусам

Подготовка

Вкусни и декоративни солени панделчиња, со убав фил.
1.Од наведените состојки се замесува средно меко тесто. Се остава на топло место да дуплира волумен.
2. Потоа се отвора тенка правоаголна кора. Се премачкува со омекнатиот маргарин и се витка во ролат. Се сечи на три дела. Се става во длабоко замрзнување околу 30 мин.
3. За тоа време го подготвуваме филот. Спанаќот го миеме убаво, дробиме, посолуваме, гмечиме со дланки и ја цедиме течноста. Ја додаваме изварката, посолена по вкус и јајцето. Убаво промешуваме и соединуваме.
4.Тестото го вадиме од замрзнувач. Од секој дел отвораме правоаголна кора, не многу тенка, се гледа на дополнителните фотографии. На средина, по должина, ставаме од филот, а странично сечиме ленти. Лентите ги врзуваме како панделка над филот. Се премачкуваат со разматена жолчка и се наросуваат со сусам.
5.Се киснат ролатите кратко време, 10-15 мин.
6.Се печат во загреана рерна на 200 степени додека убаво поруменат
На здравје!