Запечен карфиол
Состојки
- 1 мала главица карфиол
- 1 лажица зеленчукова мешавина за супа
- 1 поголем морков
- 4 млади кромидчиња
- 1-2 млади лукчиња
- 150 гр сирење
- 3-4 јајца
- 400 гр кисела павлака
- сол, прованса зачин, црн бибер
- 100на гр кашкавал
Подготовка
Подготовка:
1. Карфиолот се обарува 10на минути во посолена вода, се цеди и се кини на ситни цветчиња.
2. Морковот се ренда, кромитчето и лукчето се сечкаат, а сирењето се дроби. Се додава зачинот и се заедно се меша, па се става во намрсена тава.
3. Посебно, во длабок сад со жица, се матат јајцата со павлака и зачини и со оваа смеса се преливаат зеленчуците. Одозгора се става рендан кашкавал и се печи на 180С додека преливот порумени.