Испечати

Кифлички со компири

Кифлички со компири

Состојки

  • Тесто
  • 400 гр сварен компир
  • 200 мл млеко
  • 1 свеж квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 2 лажички сол
  • 2 јајца
  • 500 гр брашно
  • 250 гр маргарин (за премачкување)
  • Фил
  • 300 гр изварка (урда)
  • 1 јајце
  • 1 јајце за премачкување

Подготовка

Подготовка
1. Квасецот ставете го во млекото, додајте го шеќерот и малку брашно. Почекајте да се активира.
2. Сварениот и изладен компир, изгмечете го со алатка за пире и измешајте го со јајцата, солта, активириниот квасец и брашното, па измесете меко тесто, кое може да биде и малку лепливо.
3. На набрашнета работна маса расучете го што потенко можете и премачкајте го со 1/3 од маргаринот. Издиплете го како за лиснато и ставете го во фрижидер половина час. Така направете три пати.
4. Повторно расучете го и исечете го на правоаголници. На едниот крај ставајте од филот и виткајте во ролатчиња или во триаголници. Во секој случај изборот на форма е ваш, тестото е погодно за секоја форма.
5. Одозгора се премачкани со јајце и сусам. Се печат во загреана рерна на 200 степени.