Испечати

Колач со банани и морков

Колач со банани и морков

Состојки

  • 2 јајца
  • 170гр шеќер
  • 60гр кисела павлака
  • 100гр растопен путер
  • 280гр брашно
  • 1лажиче пециво
  • 1/4лажиче сода бикарбона
  • Цимет и морско оревче по вкус
  • 2 големи банани
  • 50гр рендан морков
  • Некое зрно сол, за истакнување на вкусот
  • декорација
  • 100гр темно чоколадо
  • 2лажици масло
  • Зелени, шеќерни трошки

Подготовка

Вкусно, кревко заблажување е мојот денешен предлог. За сите оние кои не се љубители на тешки десерти, овој е одличен избор.

Подготовка:

1. Во вангличка се ставаат јајцата и шеќерот и се мати до побелување. Со исклучен миксер ги додаваме растопен путер и кисела павлака. Соединуваме. Ги додаваме пасираните банани и ренданиот морков.
2. Во сад соединуваме брашно,сол, пециво, сода и зачини. И нив ги додаваме во претходните состојки.
Со шпатула убаво соединуваме. Смесата ја истураме во правоаголен плех, кој е обложен со хартија.
3. Печиме околу 30 минути. Го оставаме колачот да се излади, па го прелеваме со глазурата.
Посипуваме трошки. Сечиме на коцки и послужуваме.