Испечати

Свинско со кромид и кашкавал

Свинско со кромид и кашкавал

Состојки

  • 700 гр свинска удина
  • 200 гр чадена сланина
  • 1 кг кромид
  • 5-6 чешниња лук
  • 3-4 лути суви пиперчиња
  • зачини сув зачи, бибер
  • 300 мл пиво
  • 2 лажици сало
  • 200 гр рендан кашкавал

Подготовка

Едноставно за подготовка, а превкусно јадење.
Подготовка
1. Во тавата во која ќе печете, ставете го исечканиот кромид, лукчето, месото и сланината исечени на коцки, лутото пиперче, зачинете и измешајте.
2. Залијте го со пиво, додајте го салото и ставете ја тавата во загреана рерна на 200 степени. При текот на печењето нека биде покриена со фолија. Нека се пече отприлика час и половина.
3. На крајот од печењето одозгора ставете го ренданиот кашкавал и вратете ја тавата да се допече.