Свинско со кромид и кашкавал
Состојки
- 700 гр свинска удина
- 200 гр чадена сланина
- 1 кг кромид
- 5-6 чешниња лук
- 3-4 лути суви пиперчиња
- зачини сув зачи, бибер
- 300 мл пиво
- 2 лажици сало
- 200 гр рендан кашкавал
Подготовка
Едноставно за подготовка, а превкусно јадење.
Подготовка
1. Во тавата во која ќе печете, ставете го исечканиот кромид, лукчето, месото и сланината исечени на коцки, лутото пиперче, зачинете и измешајте.
2. Залијте го со пиво, додајте го салото и ставете ја тавата во загреана рерна на 200 степени. При текот на печењето нека биде покриена со фолија. Нека се пече отприлика час и половина.
3. На крајот од печењето одозгора ставете го ренданиот кашкавал и вратете ја тавата да се допече.