Испечати

Лешник коцки со крем од кафе

Лешник коцки со крем од кафе

Состојки

  • За корите (*3)
  • 3 јајца
  • 100 гр шеќер
  • 100 гр мелени лешници
  • 2 белки
  • 2 лажици брашно
  • 20 гр путер
  • Крем со жолчки и кафе
  • 300 мл млеко
  • 6 жолчки
  • 1 лажица брашно
  • 2 лажички нес кафе
  • 70 мл топла вода
  • 250 гр путер
  • Ганаш
  • 200 гр чоколадо
  • 150 мл слатка павлака
  • 50 гр путер
  • Ганаш за премачкување
  • 100 гр чоколадо
  • 100 мл слатка павлака
  • 150 мл млеко за мачкање на корите

Подготовка

Колач за роденденот на мојот син.
Подготовка:
1. Тесто: количините кои се дадени се за 1 тесто, такви три треба да се направат. Изматете ги двете белки во цврст шам. Јајцата и шеќерот матете ги додека побелат и се згуснат. Додајте ги белките, измешајте, па додадете го брашното и лешниците. Промешајте убаво и на крај се додава стопениот путер. Се пече на прекриен плех на 180 степени загреана рерна. Кога ќе оладат со четче се премачкуваат со млекото.
2. Крем со кафе: во 70 мл топла вода растворете го кафето. Жолчките заедно со брашното измешајте ги во мал дел од млекото. Останатиот дел од млекото заедно со шеќерот и раствореното кафе ставете го да зоврие и ставете ги жолчките. Сварете крем. Кога ќе се олади, прво изматете го путерот и продолжете со матење постепено додавајќи од кремот.
3. Ганаш: Сварете ја слатката павлака и измешајте ја со чоколадото и путерот. Истото направете го и со павлаката и чоколадото кои се за премачкување.
4. Се реди прво кора, ½ крем од жолчките, кора, ганаш, кора, другата половина од кремот со жолчки. Одозгора се премачкува со чоколадото со павлака.