Браунис
Состојки
- 120 мл аквафаба
- 1 лажица сок од лимон
- 3 лажици кокосов крем
- 1 лажица какао
- 50 гр темно чоколадо со 70% какао
- 1 лажица кокосово масло
- 2 лажици сируп од урми
- 100 гр овесно брашно
- 1 лажиче прашок за пециво
- 50 гр чоко капки
Подготовка
Подготовка:
1. Во длабок сад ги ставаме аквафабата и лимоновиот сок. Матиме со миксер на најголема брзина околу 5 минути, додека не се добие пенеста, бела смеса.
2. Темното чоколадо го топиме во сад над пареа. Во друг длабок сад ги ставаме кокосовиот крем , сирупот од урми и какаото . Мешаме со жица за матење да се соединат состојките. Го додаваме стопеното темно чоколадо и кокосовото масло, промешуваме. Ја проверуваме месата дали е изладена, доколку е ја додаваме во садот со изматената аквафаба. Промешуваме нежно со лажица. Во смесата го додаваме овесното брашно и прашокот за пециво.
3. Смесата ја ставаме во сад за печење сод имензии 20х20 претходно обложен со хартија за печење. Одозгора ги ставаме чоко капките. Печиме во загреана рерна на 170 степени околу 15 минути, зависно од рерната. Оставаме да се излади, послужуваме.