Вегански бисквити
Состојки
- 150 мл аквафаба
- 1 лажица лимон
- 2 лажици агаве сируп
- 3 лажици кокосов крем
- 1 лажица арома од ванила
- 3 лажици агаве сируп
- 3 лажици кокосово масло
- 250 гр брашно од просо
- 2 лажички пециво
Подготовка
Подготовка:
1. Во длабок сад ги ставаме аквафабата и лимоновиот сок. Матиме со миксер на најголема брзина околу 5-6 минути. Го додаваме агаве сирупот, матиме уште 6-7 минути, додека не се добие пенеста, бела смеса. Оставаме на страна, додека да го подготвиме другиот дел.
2. Во друг длабок сад го ставаме кокосовиот крем, аромата од ванила, агаве сирупот и кокосовото масло, мешаме со лажица. Во смесата ја додаваме изматената аквафаба, нежно со лажица промешуваме. Постепено го додаваме брашното, мешајќи со жица за матење. Ја додаваме солта и прашокот за пециво.
3. Смесата ја ставаме во кеса за украсување чиј врв го сечиме да се добие отвор со големина од околу 1цм( или во шприц за украсување ) и формираме бисквити со должина од 4-5 цм, во плех, на хартија за печење.
4. Печиме во загреана рерна на 170 степени 12-13 минути. Готови се кога ќе поруменат на рабовите. Оставете убаво да се изладат.