Домашни кифли кои сите ги сакаат
Состојки
- 1 ќесичка квасец во прав
- 400 мл млако млеко
- 2 кафени лажички шеќер
- 1 кафена лажичка сол
- 2 јајца
- 700-800 гр брашно
- 100 мл масло
- 200 гр маргарин
Подготовка
Кога станува збор за рецепт за кифли морам да признаам дека сеуште ми е предизвик да го најдам, да речам, најдобриот да се меки, вкусни и по некое време. Ова е еден баш таков рецепт за кој сите што ги пробаа останаа без збор.
Подготовка:
1. Во сад го ставаме квасецот, шеќерот, солта, млекото кое малку замлачено, и јајцата, па со маталка се мешаме. Потоа го додаваме маслото и брашното и месиме убаво меко тесто. Сега може да ви треба можеби и повеќе брашно, но внимавајте да е меко тестото не многу јако. Така добиеното тесто го оставаме да надојди околу 1 час.
2. Откако тестото е стасано, правиме 15 топчиња. Секое топче го расукуваме со големина колку една чинија, и редоследно едно го мачкаме со растопениот маргарин, и се така до 4то, и последното не го мачкаме. Расукуваме не многу голема кора и ги правиме кифлите.
3. Ги ставаме во плех обложен со хартија, и ги оставаме повторно околу 40на минути да надојдат. Пред печење ги премачуваме со јајце и наросуваме со сусам. Ги печеме во загреана рерна, додека не поруменат убаво. Штом ги извадиме уште топли ги премачуваме повторно со малку маргарин.
Кифлите се многу меки и вкусни и се јадат во еден здив.