Испечати

Фокача без месење

Фокача без месење

Состојки

  • 500 гр брашно
  • 2 лажички сол
  • 2 лажички сув квасец
  • 400 мл вода
  • зачини свеж рузмарин, босилек, крупна сол, суви домати
  • Сос
  • 100 мл маслиново масло
  • 1/2 лимон (само сокот)
  • 1 лажиче буковска пипер
  • сол, оригано, мајчина душичка

Подготовка

Многу лесно и едноставно се подготвува, единствено што треба е чекање подолго време но без никава работа.
Подготовка:
1. Се меша брашното, солта и квасецот, па се додава водата. Со дрвена лажица убаво измешајте и тестото одозгора премачкајте го со маслиново масло. Ванглата завиткајте ја со најлонска фолија и ставете ја во фрижидер од 12 до 18 часа.
2. Плехот, во кој ќе печете, премачкајте го со масло и префрлете го тестото врз него. Пак прекријте го со фолија и оставете го 2-3 часа.
3. Прстите малку намрсете ги и нежно развлечете го, стегајќи одозгора. Испрскајте го со маслиново масло, наросете крупна сол, може свеж рузмарин, исечкан босилек, сушени домати, се по ваш избор.
4. Се печи во загреана рерна на 220 степени, 20 до 25 минути.
5. За сосот, измешајте го маслиновото масло, лимонот и зачините.