Испечати

Куглоф со мелено месо и јајца

Куглоф со мелено месо и јајца

Состојки

  • 0,5 кг мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1/2 киска сечкан магдонос
  • 3 чешниња лук
  • 2 кришки сув леб
  • 2 јајца
  • 250 гр кисела павлака
  • по желба зачини
  • 1 лажиче црвен чаден пипер
  • 3 лажици брашно
  • 1 ќесиче прашок за печење
  • 200 гр грашок и морков (пченица) од конзерва
  • 120 гр тенко сечена панцета
  • 6-7 меко варени јајца

Подготовка

Подготовка

1. Кратко запржете го кромидот во тава и додадете го меленото месо да се пржи заедно со него додека му испари водата. Додадете го лукот и магдоносот и по минута до две откако ќе се спојат, тргнете од рингла.

2. Сувиот леб натопете го во млака вода или млеко и исцедете го. Ставете го во длабок сад со јајцата, павлаката, пецивото и брашното и измешајте убаво.

3. Потоа додадете го зеленчукот од конзерва или претходно варен, грашок, пченка и/морков и прженото мелено месо и се убаво измешајте.

4. Калапот за куглов благо намастете го, ако сметате дека има потреба и наредете го по ѕидовите со парчињата панцета. Доколку е подолга оставете краевите да висат.

5. Ставете 1/3 од смесата. Врз неа наредете ги варенита јајца и потоа истурете го остатокот од смесата врз нив. Затворете со листовите панцета кои висеа. Печете 10на минути на 200С, потоа намалете на 180 и печете уште 40на минути.

6. Оставете го малку да олади и потоа превртете го на рамна чинија.