Куглоф со мелено месо и јајца
Состојки
- 0,5 кг мелено месо
- 1 главица кромид
- 1/2 киска сечкан магдонос
- 3 чешниња лук
- 2 кришки сув леб
- 2 јајца
- 250 гр кисела павлака
- по желба зачини
- 1 лажиче црвен чаден пипер
- 3 лажици брашно
- 1 ќесиче прашок за печење
- 200 гр грашок и морков (пченица) од конзерва
- 120 гр тенко сечена панцета
- 6-7 меко варени јајца
Подготовка
Подготовка
1. Кратко запржете го кромидот во тава и додадете го меленото месо да се пржи заедно со него додека му испари водата. Додадете го лукот и магдоносот и по минута до две откако ќе се спојат, тргнете од рингла.
2. Сувиот леб натопете го во млака вода или млеко и исцедете го. Ставете го во длабок сад со јајцата, павлаката, пецивото и брашното и измешајте убаво.
3. Потоа додадете го зеленчукот од конзерва или претходно варен, грашок, пченка и/морков и прженото мелено месо и се убаво измешајте.
4. Калапот за куглов благо намастете го, ако сметате дека има потреба и наредете го по ѕидовите со парчињата панцета. Доколку е подолга оставете краевите да висат.
5. Ставете 1/3 од смесата. Врз неа наредете ги варенита јајца и потоа истурете го остатокот од смесата врз нив. Затворете со листовите панцета кои висеа. Печете 10на минути на 200С, потоа намалете на 180 и печете уште 40на минути.
6. Оставете го малку да олади и потоа превртете го на рамна чинија.