Испечати

Полнета пастрмка

Полнета пастрмка

Состојки

  • 5 пастрмки
  • 1 средно голем сладок компир
  • 1 парче праз
  • 2 млади кромитчиња
  • 2 млади лукчиња
  • 200 мл бело вино
  • 1 лимон

Подготовка

Подготовка:

1. Пастрмката пресечете ја на грбот и исчистете ја од утробата. Наполнете ја со дел од смесата за полнење и ставете ја во тавата во која ќе ја печете. Над сите пастрмки ставете исечкан лимон и магдонос, прелијте ги со малку масло и ставете ги да се печат дваесетина минути.
2. За полнењето, на малку маслиново масло ставете го слаткиот компир, претходно исечкан на поситни коцки, празот, кромидот и лукот, исечкани на покрупни парчиња и малку, десетина минути, потпржете ги. Зачинете по вкус и додајте го виното. Со оваа смеса полнете ги пастрмките.