Испечати

Полнети гнезда со мелено месо

Полнети гнезда со мелено месо

Состојки

  • За топчињата со мелено месо
  • 400 гр мелено месо
  • 2 краешници сув леб (или 4 парчиња)
  • 1 јајце
  • 1 главеица кромид
  • 1 рамна лажица сув зачин
  • 1 лажиче прованса зачини
  • 1/3 лажиче пимент
  • 1/2 лажиче прашок за печење
  • Фил
  • 2 јајца
  • 200 гр кашкавал
  • 200 гр кисела павлака
  • по желба копар или магдонос

Подготовка

Подготовка

1. Исечкајте го во сецко кромидот, а лебот натопете го во вода и многу малку (благо) исцедете го, па издробете го и додајте го во меленото место.

2. Измешајте ги сите состојки и формирајте топки колку мало до средно јаболко. Ставете ги во рамен послужавник и потоа во фрижидер барем 15минути додека го спремате филот.

3. Изрендајте го кашкавалот и додадете ги јајцето и павлаката. Измешејте хомогено, па доколку сакате додадете копар или магдонос по желба.

4. Формираните топки префрлете ги во плех, обложен со пек-хартија и со помош на чаша, чиј газер сте го намрсиле, направете длабина притискајќи одозгора. Во длабината ставете од филот. Печете на 200С околу 25 минути.