Испечати

Рум коцки

Рум коцки

Состојки

  • 70 гр смокви 2 лажици
  • 130 гр урми
  • 150 гр потпечени, несолени кикиритки
  • 30 гр лешници
  • 2 лажици какао
  • 2 лажици рум
  • 1 лажица рум арома
  • 1 лажица кокосово масло
  • ½ лажиче цимет
  • Чоколаден прелив
  • 30 гр темно чоколадо со 70% какао
  • 1 лажиче кокосово масло

Подготовка

Подготовка:

1. Смоквите ги ставаме во чаша со топла вода да омекнат 30тина минути. Ги цедиме и ги ставаме во блендер. Ги додаваме и урмите, блендираме. Во блендерот ги додаваме кикириките, лешниците, какаото, румот, рум аромата и циметот. Блендираме додека да се иситнат кикиритките и лешнциите. 2.Смесата ја ставаме во калап со димензии 20х20 обложен со хартија за печење. Ја натапкуваме и ја ставаме во фрижидер околу 1 час да се стегне. Во мал длабок сад на пареа го топиме темното чоколадо со кокосовото масло. Смесата ја вадиме од фрижидер, сечиме на коцки и со растопеното чоколадо ги украсуваме.