Кекс со пудинг
Состојки
- За кекс
- 5 јајца
- прстофат сол
- 100 гр. шеќер
- 1 ванила
- 100 мл. масло
- 150 гр. просеано бело брашно
- 1 пециво
- 3 лажици рамно полни, просеано какао
- За делот со пудинг
- 1,5 л. млеко
- 18 лажици шеќер
- 3 пудинзи од ванила
- Глазура
- 100 гр. чоколадо за готвење
- 3 лажици масло
- 3 лажици млеко
Подготовка
Едноставен, вкусен, лесен колач.
1. Се матат јајцата со сол и шеќер, до побелување и зголемување на волуменот на смесата. Потоа во танок млаз се додава маслото, постепено, матејќи на најбрзо, а потоа се намалува брзината на миксерот и се додава брашното помешано со какаото и пецивото. Се печи во загреана рерна на 180 околу 20 на мин..Димензиите на тавата се 37 на 25 цм..Уште додека е топло се прават вдлабнатинки со рачката од дрвена лажица. Се остава да се лади.
2. Пудингот се вари стандардно. И уште топол се излева врз кексот. Се остава да се излади.
3. За глазурата се топи чоколадото, над пареа, со маслото и млекото, па се полева врз изладениот пудинг. Се остава да се излади, па се сечи.
На здравје!