Испечати

Ќофтенца со кисела павлака

Ќофтенца со кисела павлака

Состојки

  • 250 гр мелено месо
  • 1 средна главица кромид
  • 2 помали јајца
  • 2 лажици кисела павлака
  • 2 лажици брашно
  • 1 рамно лажиче прашок за печење
  • Сол и зачини сув зачин, прованса зачини, лук во прав, црн бибер

Подготовка

Подготовка

1. Ситно исечкајте ја главицата кромид и потоа сите состојки заедно убаво измешајте ги. Оставете ја смесата околу половина час во фрижидер.

2. Потоа со лажиче ставајте од смесата во загреано масло да се пржат. Ова е најбрзиот начин. Но, ако сакате посиметрична форма, тогаш оформувајте ги со намастени раце пред да ги спуштите во маслото за пржење. Јас ги сакав вака рустични, а гостите не беа сигурни спрема изгледот дека е мелено месо во прашање. Секако, од истата смеса можите и плескавици да оформувате и да пржите.