Хумус/паштета со пилешко
Состојки
- 200 гр варен наут
- 200 гр варено пилешко месо
- 1 полна лажица таан
- 3-4 чешниња лук
- 1/2 лажиче куркума
- 1 рамно лажиче сол или по вкус
- По потреба и желба вода од месото што се варело или од аквафабата
- За сервирање одозгора
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица буковец или чаден црвен пипер
Подготовка
Подготовка
1. Во сад за блендирање се става наутот, месото, таанот, лукот, маслото и малку вода.
2. Се додава сол и куркума, а доколку сакате можи да додадете и црвен пипер. Јас оставив за одозгора со сервирањето со буковска пипер да оди.
3. Се блендира и со додавање на водата се регулира посакуваната густина. Можи да го користите и како хумус и како паштета. Да го послужите во чинија, одозгора со маслиново масло и буковска пипер, а она што нема да се изеди да се стави во тегличка во фрижидер, каде можи да се чува 3,4 дена.
Секако, ако направите дупла доза, а ви остани, слободно можи да го замрзните и да го користите по потреба и желба.