Еспресо овесна каша
Состојки
- 200 гр овесни снегулки
- 1 шолја еспресо
- 250 мл млеко
- 60 гр урми
- 1 лажица какао
- Овошен прелив
- 50 гр боровинки
- 2-3 лажици грчки јогурт
- 1 лажица агаве сируп
Подготовка
Подготовка:
1. Урмите ги ситниме во блендер. Во длабок сад ги ставаме овесните снегулки и урмите. Го додаваме еспресото и млекото, промешуваме со лажица. Ја оставаме смесата да стои 20-30 минути, да набабрат овесните снегулки.
2. Смесата ја делиме на половина. Во едниот дел го додаваме какаото и промешуваме. Во чаша на дното ставаме од кафеавиот дел, а врз него од белата смеса. Во блендер ги ставаме боровинките, грчкиот јогурт и агаве сирупот. Блендираме. Ставаме од овошниот прелив врз овесната каша.