Испечати

Еспресо овесна каша

Еспресо овесна каша

Состојки

  • 200 гр овесни снегулки
  • 1 шолја еспресо
  • 250 мл млеко
  • 60 гр урми
  • 1 лажица какао
  • Овошен прелив
  • 50 гр боровинки
  • 2-3 лажици грчки јогурт
  • 1 лажица агаве сируп

Подготовка

Подготовка:

1. Урмите ги ситниме во блендер. Во длабок сад ги ставаме овесните снегулки и урмите. Го додаваме еспресото и млекото, промешуваме со лажица. Ја оставаме смесата да стои 20-30 минути, да набабрат овесните снегулки.

2. Смесата ја делиме на половина. Во едниот дел го додаваме какаото и промешуваме. Во чаша на дното ставаме од кафеавиот дел, а врз него од белата смеса. Во блендер ги ставаме боровинките, грчкиот јогурт и агаве сирупот. Блендираме. Ставаме од овошниот прелив врз овесната каша.