Испечати

Колач со рикота

Колач со рикота

Состојки

  • 4 јајца
  • 180гр. шеќер
  • 205гр. брашно
  • 250гр. свежа рикота
  • 80мл. масло
  • 15гр. пециво
  • 1 кесичка ванила
  • За посипување
  • по потреба шеќер во прав

Подготовка

Едноставен, но многу вкусен колач. Едноставно се топи во уста. Идеален за со кафе или чај.

ПодготовкаЧ

1. Со миксер убаво изматете ја рикотата, шеќерот и ванилата. Со постојано матење додавајте ги јајцата(едно по едно). Во млаз додајте го маслото. На крај додајте го брашното и пецивото. Измешајте со жица за матење.

2. Калапот за печење(26цм) премачкајте го со масло и набрашнете. Истурете ја смесата во калапот и убаво израмнете. Печете на 180 степени, 30-35 минути. Откако ќе се олади посипете со шеќер во прав.

Забелешка
За колачот користев помали јајца.
Доколку користите поголеми јајца може ќе ви треба малку повеќе брашно.
Смесата треба да е како крема.