Испечати

Брза гибаница

Брза гибаница

Состојки

  • фил
  • 250 гр сирење
  • 200 гр изварок
  • Прелив
  • 250 мл кисело млеко или јогурт
  • 250 мл млеко
  • 150 мл масло
  • 1 пециво
  • 500 гр кори за гибаница
  • масло за попрскување

Подготовка

Ова е едноставна гибаница која се прави многу брзо и се штеди во време.

1. Најпрво се зема плех од шпорет кој се премачкува со масло и се ставаат 3 цели кори како подлога за гибаницата. Се попрскуваат корите со масло.
2. Прелив- Во длабок сад се матат јајцата се додава јогуртот, млекото, маслото и пецивото.
3. Се зема една кора се расфрлува врз неа од филот -сирење и се набира кората се реди во плех. Потоа се прави исто така и со наредните кори. Значи на една кора се става фил се набира и се реди во плех. Ако остане од сирењето се расфрлува насекаде. Потоа се додава со кутлача од преливот, кој се истура врз гибаницата. Се остава да одмори-додека се загрее рерната на 200С е се пече 35 мин.