Испечати

Рустична лисната пита

Рустична лисната пита

Состојки

  • 230гр. округло лиснато тесто
  • 100гр. тенки листови шунка
  • 100гр. тенки парчиња кашкавал
  • Бешамел
  • 250мл. млеко
  • 20гр. путер
  • 30гр. брашно
  • прстофат сол, црн бибер, морско оревче

Подготовка

Најпрвин спремете го бешамелот.

Ставете го млекото на тивко да се загрева.
Во мала касерола растопете го путерот.
Додајте го брашното и пропржете го.
Со постојано мешање со жица додавајте го топлото млеко.
Мешајте додека се згусти.
На крај додајте малку сол, црн бибер и морско оревче.
Покријте ја касеролата со најлонска фолија и оставете да се подолади бешамелот.

Во округол капал(бр 28) ставете го лиснатото тесто заедно со хартијата што е во пакувањето.
Избоцкајте со вилушка.
Наредете ги шунката, кашкавалот и одозгора бешамелот.
Краевите од лиснатото подвиткајте ги и ставете да се пече во загреана рерна на 200степени, 35 минути.

Совет
На неколку минути при крај на печењето ако многу ви темнее бешамелот ставете алуминиумска фолија само врз тој дел.