Пица со мелено месо, сирења и јајца од потполошка
Состојки
- 2 полуготови замрзнати теста за пица
- 250-300 гр мелено месо
- 1 средна главица кромид
- 200 мл доматен сос
- зачини - пимент, сув мешан зачин, италијански зачин или оригано
- 4 листа кашкавал
- 4 листа моцарела
- 8 потполошкини јајца
- 100на гр Сланина
Подготовка
ПодготовкаЧ
1. Меленото месо и кромидот и сланината исечкани на ситни коцки испржете ги додека испари водата. Додадете ги зачините и доматниот сос. Пржете уште кратко време додека се убаво се соедини.
2. На полуготовото смрзнато тесто за пица најпрво ставете сос од филот и размачкајте насекаде, потоа одозгора распоредете од меленото месо. Врз него ставете листови кашкавал и моцарела, или само едното од двете и на крај скршете по 4 потполошкини јајца на секое тесто.
3. Поросете со италијански зачин или оригано и печете 10-15 минути во загреана рерна на 220С