Испечати

Панцероти

Панцероти

Состојки

  • За тестото
  • 400 гр. брашно
  • 120 мл. вода
  • 120 мл. млеко
  • 12 гр. квасец
  • 25 мл. маслиново масло
  • 10 гр. сол
  • 1 лажица шеќер
  • 1 јајце
  • 1 лажица пире од компири
  • За филот
  • 250 гр. урда
  • 500 гр. спанаќ
  • 1 л. масло за пржење

Подготовка

Подготовка:

1.Замесете тесто од брашното, водата, маслиновото масло, квасецот, шеќерот и пиретот од компири, на крај додадете ги солта и матеното јајце.
2. Тестото оставете го да стасува околу 30 мин. Потоа размесете го и оставете го да стасува уште пола час. Од стасаното тесто формирајте топчиња во големина околу 60 гр. и оставете ги да стасуваат на намастена површина околу еден час.
3. Во меѓувреме пригответе го филот. За филот обарете го спанаќот неколку минути во топла вода, исцедете го и размешајте го со урдата.
4. Топчињата од тестото расукајте ги, додајте по една лажица од филот на средината, преклопете ја коричката и затворете ги на краевите. Оставте ги да стасуваат на хартија за печење уште еден час, а потоа пржете ги неколку минути или додека не заруменат во врело масло за пржење. Послужете ги топли.