Пржен свински јазик со лук
Состојки
- 3 парчиња свински јазик
- 50 гр путер
- 5лажици соја сос
- 5лажици зејтин
- 1лажичка сол и црн бибер
- 1/3лажиче црвен пипер
- 2чешниња лук
- 2 гранчиња магдонос
Подготовка
Подготовка:
1. Јазикот убаво обарете го и изчистете го. Извадете му ја кожинката и исецкајте го на парчиња.
2. Путерот и маслото здружете ги во кацеролата. Ставете ги парчињата јазик и крчкајте ги на тивко, превтувајќи ги од двете страни да се запржи убавко, да е мек. Зачинете убаво со црвен пипер,соли црн бибер. Додајте го соја сосот и оставете уште малку да се покрчка со повремено
мешање.
3. Кога е готов, извадете ги парчињата јазик во чинија, во која ќе додадете ситно сецкано лукче и магдонос. Промешајте убаво. Послужете си по едно ладно узо или жолта ракиичка и насладете се на оваа убавина.
На здравје