Испечати

Авокадо мус торта

Авокадо мус торта

Состојки

  • Основа
  • 120г мелени биквити
  • 80г стопен путер
  • Фил
  • 300г исчистено авокадо
  • 90мл ладна вода
  • 15г желатин
  • 2 лажици лимонов сок
  • 240мл млеко (поделено 120мл+120мл)
  • 240мл слатка павлака (поделено 120мл+120мл)
  • 120г шеќер
  • Прелив
  • 80г темно чоколадо
  • 80мл слатка павлака

Подготовка

Подготовка

1. Измешајте ги бисквитите со путерот и натапкајте ги на дното од калап за чизкејк (20цм). Оставете во фрижидер да се стегне.
2. Авокадото заедно со 120 мл млеко и сокот од лимон обработете ги во блендер и тргнете на страна.
3. Желатинот ставете го во водата да набабри.
4. Останатите 120мл млеко, заедно со 120 мл слатка павлака ставете ги во тенџере на оган и загревајте до пред зовривање. Тргнете од оган, додајте го желатинот и мешајте, додека да се растопи целосно. Потоа измешајте го со изблендираното авокадо.
5. Останатите 120 мл слатка павлака изматете ги со шеќерот и додајте ги во филот. Измешајте убаво со лажица. Додајте го филот во калапот и оставете во фрижидер најмалку 6 часа.
6. За да го подготвите преливот, чоколадото стопете го со слатката павлака и прелијте го врз филот. Оставете во фрижидер додека да се зацврсти. На здравје!