Испечати

Празнична плетена погача со фил од праз и кисела зелка

Празнична плетена погача со фил од праз и кисела зелка

Состојки

  • 30гр свеж квасец
  • 1/2 лажиче шеќер
  • 1лажиче брашно
  • 300мл млеко
  • 50гр растопена свинска маст
  • 1 јајце
  • Околу 550гр брашно
  • 1лажиче сол
  • фил
  • 1кгр расол
  • 2 страка праз
  • 1лажица свинска маст
  • 2,3лажици масло
  • Сол, бибер
  • 1 јајце
  • Сусам и малку јајце за премачкување

Подготовка

Прекрасен изглед, прекрасен вкус има оваа погача. Јас правев од половина количина на состојки, за двајца.

Подготовка:

1. Прво во топлото млеко го ставаме квасецот, шеќерот и брашното. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Во вангличка се ставаат активирани квасец, растопената маст, сол, јајце. Се промешува и постепено се додава брашно. Се замесува средно меко тесто. Се остава на топло да се дуплира.
3. Во меѓувреме или претходно се подготвува филот. На загреана маст и масло се пржи ситно сецканиот расол, околу 1 час, убаво да омекни и да испари течноста. На страна се пржи ситно сецканиот праз.
Се спојуваат двете состојки, се додава сол и бибер. Се додава и 1 јајце.
4. Од стасаното тесто се сучи правоаголна кора. На половината се нанесува филот, како на сликата. Другата половина тесто се сечи на танки ленти 24 или 27. Се формираат плетенчињата.
Со нив се преклопува филот. Краевите се ставаат под тестото да не се отворат при печењето. Се премачкува со малку јајце, се наросува сусам
5. Кисни 20 минути, па се печи во загреана рерна околу 30 минути. Се остава на решетка да се излади, па се сервира.