Испечати

Дилбер баклава

Дилбер баклава

Состојки

  • За шербет
  • 400 мл вода
  • 300 гр шеќер
  • 2 лажици сок од лимон
  • Тесто
  • 350 гр брашно
  • 1 јајце
  • 200 мл јогурт
  • 150 мл масло
  • 1 лажиче прашак за печење
  • Уште
  • 150на гр толчени или ситно сечкани ореви
  • 30на гр нишесте
  • 2х2 см коцка путер

Подготовка

Подготовка

1. Прво сварете го шербетот. Откако ќе зоврие намалете ја температурата и варете го 7 минути. Потоа додадете го сокот од лимон и варете уште 3 минути. Оставете да излади.

2. Од состојките замесете мазно тесто. Тестото месете го 3 минути обавезно. Потоа поделете го на 11 дела, направете топчиња, покријте ги убаво и оставете ги да одморат половина час.

3. Секое топче со сукало се сучи во дијаметар од 20 см и се редат едно врз друго. Ова е ако сакате баклавата да дојди како усни. Ако сакате да е разлистана, како оваа мојата, тогаш меѓу секое исукано тесто нанесувате нишесте. Јас решив прво вака со нишесте да ја пробам, а следен пат без, па ќе видиме како ќе е поубава.

4. Нареденото тесто исукајте го со дебелина од 4 мм и со поширока чаша или кружно калапче вадете кружни форми. Полнете ги со толчените ореви и превиткајте ги, но не ги стегајте, само нежно. Финтата е додека се печат благо да се отворат.

5. Наредете ги во плех, премачкајте ги со стопен путер и печете на 190С околу 20-25 минути, зависно од вашата рерна.

6. Испечената баклава по една минута додека е жешка, прелијте ја со лажица, секое одозгора со ладниот шербет. Одозгора посипете ореви, фстаци или кокос.