Испечати

Жаба во дупка (Toad in the hole)

Жаба во дупка (Toad in the hole)

Состојки

  • За тесто
  • 250 гр брашно
  • 1/2 пакетче прашок за печење
  • 1/2 пакетче сув квасец
  • 1/2 лажиче сол
  • 2 јајца
  • За прелив
  • 6 долги тенки колбаси
  • 1 врзоп власец (главица кромид како замена)
  • мала киска магдонос
  • 2 јајца
  • 200 мл кисело млеко, цврст јогурт (можи и павлака)
  • сол, бибер, оригано, куркума, босилек
  • 120 гр рендан кашкавал

Подготовка

Од состојките за тесто се замесува меко тесто, се покрива и се остава еден час на топло.

Колбасите се пржат.

Власецот и магдоносот ситно се сечкаат. Ако користите кромид, малку запржете го или изрендајте го. Се ставаат во киселото млеко заедно со јајцата и зачините и убаво се мешаат.

Врз намрсена тава 20х30 со влажни раце се распоредува тестото. Врз него се редат колбасите и се преливаат со смесата.

Се печи на 190С околу 40на минути.
10на минути пред крај се посипува со рендан кашкавал.