Похувани пиперки
Состојки
- 8 печени, црвени пиперки
- 200 гр овчка изварка (урда)
- 1 јајце
- 2 јајца (за похување)
- брашно, презла, по потреба
Подготовка
Секоја есен, кога ќе ги печам пиперките за ајвар, дел од нив ги замрзнувам цели, па во зима ги користам или за похување или за пржење. Начинот е многу едноставен, едноставни состојки, ама така ми се најубави.
Подготовка:
1. Измешајте ја изварката со јајцето. Ако не е солена ставете сол по вкус.
2. Секоја од пиперките отворете ја, исчистете ја од семките и премачкајте ја со дел од смесата. Може да ја завиткате во ролат, а може и само да ја преклопите.
3. Потоа, стандардно, брашно, јајце, презла, па пржење од двете страни, додека убаво не заруменат. Може да се служи и како предјадење, а јас често ги користам и како главно јадење.